Με διαφορά 500 εκατ. και άγνωστο "Χ" το ΣτΕ οριστικοποιείται ο προϋπολογισμός

Με μεγάλη συρρίκνωση της διαφοράς με τους θεσμούς τα τελευταία 24ωρα (από το 1 περίπου δισ. ευρώ στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, στα 500 εκατ. ευρώ περίπου σύμφωνα με πληροφορίες πλέον), αλλά με άγνωστο "Χ" το πιθανό κόστος από την απόφαση του ΣτΕ για τον Ν. Κατρούγκαλου, οριστικοποιείται το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Το Προσχέδιο θα καθρεφτίζει την ελληνική θέση ότι δεν υπάρχει "κενό" το 2020 και ότι διασφαλίζεται ο στόχος για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς τη χρήση των κερδών ομολόγων.

Παράλληλα θα συνεχισθεί η ανταλλαγή στοιχείων με τους θεσμούς, με στόχο να κλείσει εντελώς η "ψαλίδα". Τυπικά το περιθώριο συμφωνίας λήγει στις 20 Νοεμβρίου.

Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ θέλει να κλείσει τη "ψαλίδα" μέσα στις επόμενες ημέρες για να υπάρχει πλήρης συμφωνία πριν τις 15 Οκτωβρίου όταν θα πρέπει να στείλει το Προσχέδιο στις Βρυξέλλες προς εξέταση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου υπό την παρούσα πολιτική "ηγεσία" της Κομισιόν. Δηλαδή να σταλεί στις υπηρεσίες του Επιτρόπου Μοσκοβισί (σ.σ. με τον οποίο είχε χθες επαφές για το ζήτημα και ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν υποστηρικτικός στην άμεση εύρεση λύσης). Περιθώριο διαβουλεύσεων θα υπάρχει και στο Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης.

Χθες, ο Επίτροπος Μοσκοβισί ήταν αισιόδοξος για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2020. "Έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος. Έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, που υπάρχει σήμερα", ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα.

Αλλά και πηγές του ΥΠΟΙΚ εξηγούσαν χθες ότι "το κενό είναι πολύ μικρότερο από ότι ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, υπό άλλες συνθήκες δεν θα το συζητούσαμε καν". Εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την σύγκλιση, δεδομένου του χρονικού περιθωρίου που υπάρχει.

"Θα έδινε ένα πολύ θετικό σήμα μία συμφωνία έως τις 15 Οκτωβρίου" που θα σταλεί το προσχέδιο στις Βρυξέλλες, αλλά το περιθώριο λήγει στις 20 Νοεμβρίου, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Άλλες κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για σύγκλιση που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες και προέρχεται από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και άλλων παρεμβάσεων, από την επισκόπηση δαπανών, αλλά και από την αξιοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για πρόταση των θεσμών για χρήση της δαπάνης για το έκτακτο επίδομα συνταξιούχων που ούτως ή άλλως θα αποδοθεί στο τέλος του 2020. Σύμφωνα με κάποιες πηγές η εν λόγω κίνηση δεν φαίνεται να χρειάζεται για να κλείσει η "ψαλίδα" των 500 εκατ. Ωστόσο, μπορεί να φανεί το επόμενο διάστημα ότι θα είναι μια επιλογή κάλυψης από πιθανό δημοσιονομικό κόστος της απόφασης του ΣτΕ (που συνδέεται άλλωστε και με υψηλότερες συντάξεις).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα αυτό ακόμη δεν έχει συνυπολογιστεί στο Προσχέδιο, καθώς αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ανέφερε σχετικά ότι"δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τον προϋπολογισμό και τη διαπραγμάτευση που έχουμε, άλλωστε και η πλευρά των θεσμών δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για το τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού, αυτό θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές συζητήσεις". Προανήγγειλε και ένα "καινούριο ειδικό αποθεματικό", πέραν του τακτικού, "για να είμαστε πιο ευέλικτοι στην κάλυψη των αναγκών των υπουργείων".

www.capital.gr της 06/10/2019

sinergasia

Επικαιρότητα

article thumbnailΠροσφορές για πώληση ακινήτων αξίας €1 δισ. παίρνει η Πειραιώς     Σε φάση ωρίμανσης εισέρχεται σήμερα το μεγαλύτερο εγχείρημα πώλησης ακινήτων, που έχει...
Διαβάστε περισσότερα στοΕπικαιρότητα  

Εορτολόγιο/Ημερολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Σήμερα Γιορτάζουν:

Αύριο Γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

© Copyright 2012 dake-atebank.gr. All rights reserved.