Με διαφορά 500 εκατ. και άγνωστο "Χ" το ΣτΕ οριστικοποιείται ο προϋπολογισμός

Με μεγάλη συρρίκνωση της διαφοράς με τους θεσμούς τα τελευταία 24ωρα (από το 1 περίπου δισ. ευρώ στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, στα 500 εκατ. ευρώ περίπου σύμφωνα με πληροφορίες πλέον), αλλά με άγνωστο "Χ" το πιθανό κόστος από την απόφαση του ΣτΕ για τον Ν. Κατρούγκαλου, οριστικοποιείται το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.

Το Προσχέδιο θα καθρεφτίζει την ελληνική θέση ότι δεν υπάρχει "κενό" το 2020 και ότι διασφαλίζεται ο στόχος για πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς τη χρήση των κερδών ομολόγων.

Παράλληλα θα συνεχισθεί η ανταλλαγή στοιχείων με τους θεσμούς, με στόχο να κλείσει εντελώς η "ψαλίδα". Τυπικά το περιθώριο συμφωνίας λήγει στις 20 Νοεμβρίου.

Ωστόσο το ΥΠΟΙΚ θέλει να κλείσει τη "ψαλίδα" μέσα στις επόμενες ημέρες για να υπάρχει πλήρης συμφωνία πριν τις 15 Οκτωβρίου όταν θα πρέπει να στείλει το Προσχέδιο στις Βρυξέλλες προς εξέταση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου υπό την παρούσα πολιτική "ηγεσία" της Κομισιόν. Δηλαδή να σταλεί στις υπηρεσίες του Επιτρόπου Μοσκοβισί (σ.σ. με τον οποίο είχε χθες επαφές για το ζήτημα και ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας και σύμφωνα με πληροφορίες ήταν υποστηρικτικός στην άμεση εύρεση λύσης). Περιθώριο διαβουλεύσεων θα υπάρχει και στο Eurogroup της προσεχούς Τετάρτης.

Χθες, ο Επίτροπος Μοσκοβισί ήταν αισιόδοξος για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού του 2020. "Έχει γίνει ουσιαστική πρόοδος. Έχω την πεποίθηση ότι θα μπορέσει να κλείσει το δημοσιονομικό κενό, που υπάρχει σήμερα", ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Αθήνα.

Αλλά και πηγές του ΥΠΟΙΚ εξηγούσαν χθες ότι "το κενό είναι πολύ μικρότερο από ότι ήταν την προηγούμενη εβδομάδα, υπό άλλες συνθήκες δεν θα το συζητούσαμε καν". Εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την σύγκλιση, δεδομένου του χρονικού περιθωρίου που υπάρχει.

"Θα έδινε ένα πολύ θετικό σήμα μία συμφωνία έως τις 15 Οκτωβρίου" που θα σταλεί το προσχέδιο στις Βρυξέλλες, αλλά το περιθώριο λήγει στις 20 Νοεμβρίου, επισήμαναν οι ίδιες πηγές.

Άλλες κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για σύγκλιση που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες ημέρες και προέρχεται από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και άλλων παρεμβάσεων, από την επισκόπηση δαπανών, αλλά και από την αξιοποίηση των στοιχείων που προέκυψαν από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Πληροφορίες κάνουν λόγο και για πρόταση των θεσμών για χρήση της δαπάνης για το έκτακτο επίδομα συνταξιούχων που ούτως ή άλλως θα αποδοθεί στο τέλος του 2020. Σύμφωνα με κάποιες πηγές η εν λόγω κίνηση δεν φαίνεται να χρειάζεται για να κλείσει η "ψαλίδα" των 500 εκατ. Ωστόσο, μπορεί να φανεί το επόμενο διάστημα ότι θα είναι μια επιλογή κάλυψης από πιθανό δημοσιονομικό κόστος της απόφασης του ΣτΕ (που συνδέεται άλλωστε και με υψηλότερες συντάξεις).

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα αυτό ακόμη δεν έχει συνυπολογιστεί στο Προσχέδιο, καθώς αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο.

Εν τω μεταξύ, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ανέφερε σχετικά ότι"δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε σχέση με τον προϋπολογισμό και τη διαπραγμάτευση που έχουμε, άλλωστε και η πλευρά των θεσμών δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για το τελικό προσχέδιο του προϋπολογισμού, αυτό θα γίνει τις αμέσως επόμενες μέρες, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές συζητήσεις". Προανήγγειλε και ένα "καινούριο ειδικό αποθεματικό", πέραν του τακτικού, "για να είμαστε πιο ευέλικτοι στην κάλυψη των αναγκών των υπουργείων".

www.capital.gr της 06/10/2019

Οι αποφάσεις του ΣτΕ φέρνουν αλλαγές στις εισφορές των επαγγελματιών

Την αλλαγή του υφιστάμενου "καθεστώτος'' υπολογισμού των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών σχεδιάζει η κυβέρνηση, ειδικά μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Το σχεδιαζόμενο νέο "καθεστώς'' θα προβλέπει, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζουν αρμόδια στελέχη του Υπ. Εργασίας, τρεις βαθμίδες (ή κλάσεις) εισφορών από 180 ευρώ έως 260 ευρώ/μήνα, οι οποίες θα κλιμακώνονται ανάλογα με τα έτη ασφάλισης του κάθε επαγγελματία.

Βασικά στοιχεία του θα είναι τρία. Συγκεκριμένα:

*Κατά πρώτον, θα υπάρξει πλήρης αποσύνδεση του ασφαλιστέου και του φορολογητέου εισοδήματος (σ.σ.: την οποία προέβλεπε ο ν. Κατρούγκαλου), ενώ θα καταργηθεί ο υπολογισμός των εισφορών ως ποσοστών επί του εισοδήματος.

*Κατά δεύτερον, θα διαμορφωθούν κλιμακούμενες βαθμίδες (ή κλάσεις), όπου σε κάθε μία από αυτές θα προβλέπεται ένα ποσό ως εισφορά υπέρ της κύριας ασφάλισης και της υγείας. Το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει 3 βαθμίδες. Η 1η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές ύψους κοντά στα 180 ευρώ. Η 2η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές κοντά στα 220 ευρώ . Η 3η βαθμίδα θα προβλέπει μηνιαίες εισφορές περίπου 260 ευρώ.

*Κατά τρίτον, η κλιμάκωση των ποσών των εισφορών θα γίνει ανάλογα με τα έτη ασφάλισης κάθε επαγγελματία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο το οποίο εξετάζει το Υπ. Εργασίας προβλέπει ότι εισφορές ύψους 180 ευρώ/μήνα θα καταβάλλουν όσοι επαγγελματίες έχουν έως 10 έτη ασφάλισης. Εισφορές 220 ευρώ/μήνα θα πληρώνουν όσοι αυταπασχολούμενοι έχουν 10-20 έτη ασφάλισης ,ενώ γύρω στα 260 ευρω/μήνα θα πληρώνουν όσοι έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης .

Βρίσκεται, όμως, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο τραπέζι το σενάριο της μείωσης των εισφορών των επαγγελματιών επί του εισοδήματός τους, γενικά στη βάση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου. Το εναλλακτικό αυτό σενάριο προβλέπει μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης στο 6,7% (έναντι του 13,3% που είναι σήμερα) και των εισφορών υγείας στο 2,5% (έναντι του 6,9% που είναι σήμερα) προκειμένου να εξισωθεί το ύψος των εισφορών μισθωτών-μη μισθωτών, στο πνεύμα των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ.

www.capital.gr της 06/10/2019

Γ. Βρούτσης: Ό,τι κριθεί από το ΣτΕ θα το αποδώσουμε στο ακέραιο

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα στηθεί πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που έκρινε αντισυνταγματικό τον νόμο Κατρούγκαλου, υποστήριξε με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

"Εγώ θα πω ότι τα περιμέναμε όλα αυτά. Γιατί όλα τα προηγούμενα χρόνια ασκούσαμε έντονη κριτική στον νόμο Κατρούγκαλου ακριβώς στα σημεία που το ΣτΕ έρχεται και κάνει τις παρεμβάσεις του και μιλά για αντισυνταγματικότητα", είπε ο υπουργός Εργασίας για την απόφαση του ΣτΕ.

Ο Γιάννης Βρούτσης έκανε έκκληση στους συνταξιούχους και τους εργαζομένους να μην ανησυχούν, καθώς η κυβέρνηση θα αποδώσει ό,τι κριθεί από το ΣτΕ. "Θα συμμορφωθούμε με τις αποφάσεις του ΣτΕ. Έκκληση προς όλους να μην ανησυχούν. Να αισθάνονται ήρεμοι ότι αυτή η κυβέρνηση ό,τι κριθεί από το ΣτΕ θα το αποδώσουμε στο σύνολο του και στο ακέραιο", είπε ο υπουργός Εργασίας.

Σε ερώτηση εάν η απόφαση θα οδηγήσει σε αύξηση συντάξεων και μείωση εισφορών ο Γιάννης Βρούτσης απάντησε: "Αυτό το οποίο σημαίνει είναι ότι πάνω στις ράγες των αποφάσεων της Δικαιοσύνης θα οικοδομήσουμε ένα ασφαλιστικό ανταποδοτικό, ελκυστικό και βιώσιμο. Ξέρουμε τον τρόπο. Έχουμε ασκήσει κριτική στα σημεία του νόμου που κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος όπως το θέμα της ανταποδοτικότητας. Τρία ολόκληρα ασκούσα κριτική στην ανταποδοτικότητα. Ήταν παράλογο αυτό που συνέβαινε".

www.capital.gr της 06/10/2019

Φορο-πρόστιμο 500 ευρώ για μη έκδοση απόδειξης για ένα κουλούρι

Το αν φορολογικοί ελεγκτές εξάντλησαν την αυστηρότητά τους επιβάλλοντας πρόστιμο 500 ευρώ για έκδοση απόδειξης για ένα κουλούρι εξετάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Η ιστορία έχει ως εξής: ελεγκτές από την Μεσσηνία πραγματοποίησαν πρόσφατα ελέγχους στον Πύργο Ηλείας για την έκδοση αποδείξεις. Σε έναν από αυτούς τους ελέγχους μπήκαν σε φούρνο της πόλης.

Διαπίστωσαν ότι στο κατάστημα ήταν μια πελάτισσα που είχε στα χέρια της ένα κουλούρι για το οποίο δεν είχε απόδειξη.

Ο ιδιοκτήτης του φούρνου υποστήριξε ότι η πελάτισσα ήταν η μητέρα του και ότι της χάρισε το κουλούρι και για αυτό δεν είχε εκδώσει απόδειξη.

Οι ελεγκτές ζήτησαν τότε από τον καταστηματάρχη τη μνήμη της ταμειακής μηχανής που έδειξε ότι εκείνη την ημέρα είχε εκδώσει αρκετές αποδείξεις αλλά η συνολική αξία τους ήταν περίπου 70 ευρώ.

Θεώρησαν ότι ο τζίρος για τον οποίο κόπηκαν αποδείξεις είναι λίγος και ότι ο ιδιοκτήτης του φούρνου δεν εκδίδει όλες τις αποδείξεις με αποτέλεσμα να του επιβάλλουν το πρόστιμο για τη μη έκδοση απόδειξης για το κουλούρι.Τήρησαν το γράμμα του νόμου και επέβαλαν πρόστιμο 500 ευρώ για ένα κουλούρι που ο φούρνος πωλούσε προς 80 λεπτά του ευρώ.

Η μητέρα του φούρναρη τους παρακάλεσε να μην επιβάλλουν το πρόστιμο αλλά ήταν ανένδοτοι και το πρόστιμο επιβλήθηκε κανονικά. 500 ευρώ λοιπόν για ένα κουλούρι... O διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχει ζητήσει πλήρη ενημέρωση για το περιστατικό προκειμένου να κρίνει αν πρέπει να παρέμβει, όπως έκανε με την υπόθεση της ηλικιωμένης στη Θεσσαλονίκη που πωλούσε τερλίκια στη λαϊκή χωρίς να έχει κάνει έναρξη επαγγέλματος...

ΑΑΔΕ: Ο νόμος προβλέπει κυρώσεις ακόμη και για μη έκδοση έστω και μίας απόδειξης, ανεξαρτήτως ποσού

Ο νόμος προβλέπει κυρώσεις, ακόμη και για μη έκδοση έστω και μίας απόδειξης, ανεξαρτήτως ποσού. Αυτό ανέφεραν πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με την υπόθεση.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η διαγραφή ή όχι του προστίμου θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω εξηγήσεις που θα δώσει η εν λόγω ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία (υπόχρεη να τηρεί διπλογραφικά βιβλία), όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία.

Προσθέτουν, ωστόσο, ότι από έναν πρώτο έλεγχο φαίνεται να υπάρχουν ορισμένα σημεία σχετικά με τη συνολική φορολογική συμμόρφωση της συγκεκριμένης εταιρείας που παραμένουν αδιευκρίνιστα, και για τα οποία θα απαιτηθεί ενδελεχής έλεγχος.

www.capital.gr της 21/09/2019

Ταμεία: Διπλή προθεσμία για τις 120 δόσεις

Διπλή προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία προκύπτει για τους μη μισθωτούς από διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί από το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Η εν λόγω διάταξη δίδει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης για τις 120 δόσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου, αλλά μόνο για όσους έχουν υποβάλει ή θα υποβάλουν έως και την 30ή Σεπτεμβρίου αίτηση προσδιορισμού (επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι και αγρότες) ή και επανυπολογισμού (επαγγελματίες, αυταπασχολούμενοι) και αυτή η αίτηση εκκρεμεί έως και την 30ή Σεπτεμβρίου.

Όσων, όμως, οφειλετών η αίτηση προσδιορισμού ή επαναπροσδιορισμού των χρεών έχει ήδη εγκριθεί ή θα εγκριθεί έως και την 30ή Σεπτεμβρίου θα πρέπει έως την ημερομηνία αυτή (30/9) να υποβάλουν αίτηση ρύθμισης των εν λόγω χρεών, τονίζουν στο Capital.gr κύκλοι των Ταμείων.

Στην περίπτωση που οι συγκεκριμένοι οφειλέτες δεν υποβάλουν αίτηση έως την 30ή Σεπτεμβρίου, δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση, αν την υποβάλουν έπειτα.

Αντίθετα, για όσους οφειλέτες δεν έχει εγκριθεί –αν και έχει υποβληθεί– έως την 30ή Σεπτεμβρίου το αίτημα προσδιορισμού των ασφαλιστικών οφειλών, θα ισχύσει η προθεσμία που προβλέπει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο, δηλαδή η 31η Δεκεμβρίου.

Πιο αναλυτικά, διαμορφώνονται δύο κατηγορίες οφειλετών "υποψηφίων" προς ένταξη στις 120 δόσεις:

1) Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και αγρότες, οι οποίοι έχουν ήδη αιτηθεί ή θα αιτηθούν έως την 30ή Σεπτεμβρίου τον προσδιορισμό (έως και το 2018) των χρεών τους και ο προσδιορισμός έχει συντελεσθεί ως και την 30ή Σεπτεμβρίου.

Γι’ αυτούς εξακολουθεί να ισχύει η ήδη γνωστή προθεσμία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στη ρύθμιση έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως όποιος οφειλέτης με προσδιορισμένη ή και επανυπολογισμένη την οφειλή του σήμερα ή έως και την 30ή Σεπτεμβρίου αιτηθεί την ένταξή του στις 120 δόσεις, μετά την 30ή Σεπτεμβρίου η αίτησή του θα καταστεί άκυρη. Με άλλα λόγια, δεν θα "τρέξει" η ρύθμισή του. Γι’ αυτό, θα πρέπει να υποβάλει τη σχετική αίτηση έως και την 30ή Σεπτεμβρίου.

Για παράδειγμα, έστω αυταπασχολούμενος αιτήθηκε τον προσδιορισμό της οφειλής του την 1η Σεπτεμβρίου. Η οφειλή του προσδιορίστηκε την 8η Σεπτεμβρίου. Ο συγκεκριμένος οφειλέτης πρέπει να αιτηθεί την υπαγωγή του στη ρύθμιση έως την 30ή Σεπτεμβρίου.

Αλλιώς, χάνει τη σχετική ευκαιρία. Επίσης, έστω επαγγελματίας υποβάλει αίτηση προσδιορισμού της οφειλής του, π.χ., στις 25 Σεπτεμβρίου (σ.σ.: εκτιμάται ότι θα έχει ψηφισθεί η διάταξη της παράτασης της προθεσμίας έως τότε) και ο προσδιορισμός αυτός συντελεσθεί στις 29 Σεπτεμβρίου. Ο εν λόγω οφειλέτης θα πρέπει να αιτηθεί την υπαγωγή του στις 120 δόσεις έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Διαφορετικά, θα χάσει την προθεσμία.

2) Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους και τους αγρότες, οι οποίοι έχουν ήδη αιτηθεί ή θα αιτηθούν έως και την 30ή Σεπτεμβρίου τον προσδιορισμό των χρεών τους, αλλά ο προσδιορισμός αυτός δεν έχει (ή δεν θα έχει) συντελεσθεί έως και την 30ή Σεπτεμβρίου.

Γι' αυτούς θα ισχύσει –από τη στιγμή που ψηφισθεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο– η νέα προθεσμία, δηλαδή η 30ή Δεκεμβρίου.

Έτσι, όποιος οφειλέτης υποβάλει αίτηση προσδιορισμού της ασφαλιστικής οφειλής του έως την 30ή Σεπτεμβρίου, αλλά αυτή εγκριθεί μετά την 30ή Σεπτεμβρίου, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης στις 120 δόσεις έως και την 31η Δεκεμβρίου.

Για παράδειγμα, έστω επαγγελματίας υποβάλει αίτηση προσδιορισμού της οφειλής του στις 25 Σεπτεμβρίου. Η αίτησή του εγκρίνεται στις 5 Οκτωβρίου. Ο εν λόγω οφειλέτης θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του έως την 31η Δεκεμβρίου.

www.capital.gr της 21/09/2019

Εορτολόγιο/Ημερολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Σήμερα Γιορτάζουν:

Αύριο Γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

© Copyright 2012 dake-atebank.gr. All rights reserved.