Αλήθειες και ψέματα για τις εκλογές του ΤΕΑ – Οι μεθοδεύσεις και οι πρακτικές του Προεδρείου ΣΕΤΑΠ-ΔΗΣΥΕ (μέρος Α΄)

18-04-2021

Συνάδελφοι,

Σε λίγες μέρες έχουμε τις εκλογές για την ανάδειξη του εκπροσώπου όλων μας στο ΔΣ του νέου ΤΕΑ. Όπως είναι γνωστό το νέο ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ αποτελεί μία πρωτοβουλία της Τράπεζας στην οποία (τουλάχιστον επί της αρχής) εμείς ως παράταξη βλέπουμε πολλά θετικά στοιχεία, καθώς αποτελούσε ήδη από το 2012 επίσημη θέση μας για τον ΕΛΕΜ, (προκειμένου να μεγιστοποιηθεί και να αποδοθεί αφορολόγητα η περιουσία του στα μέλη, ως συμπληρωτική παροχή στην κοινωνική ασφάλιση).

Όλοι μας λοιπόν καλούμαστε και οφείλουμε να συμμετάσχουμε στην επικείμενη εκλογική διαδικασία του – δικού μας! – ΤΕΑ.

Μπορεί αυτές οι εκλογές να πραγματοποιούνται υπό τους όρους ενός καταστατικού λειτουργίας, το οποίο δεν αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης με τα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου, μπορεί κατά παράβαση κάθε έννοιας ισότητας, να υπάρχει μόνον ένας εκπρόσωπος των εργαζομένων σε ένα 7μελές ΔΣ (χωρίς μάλιστα δικαίωμα veto), αλλά και πάλι θεωρούμε ότι το ΤΕΑ είναι ένας θεσμός που όλοι θα πρέπει να στηρίξουμε.

Και κάπου εδώ «αρχίζουν τα όργανα», γιατί για άλλη μια φορά η ΔΗΣΥΕ κατάφερε να μετατρέψει το αυτονόητο σε ζητούμενο και τελικά … να το καταψηφίσει!!!

● Το χρονικό μιας «Δημοκρατικής Απόφασης» που θα ζήλευε και ο Μουσολίνι

30-03-2021: Πραγματοποίησαν συνάντηση με την τράπεζα, κατόπιν πρόσκλησης της ΔΑΔ προς τους συλλόγους, χωρίς να ενημερώσουν τις άλλες παρατάξεις του ΣΕΤΑΠ ως όφειλαν, ούτε καν πριν από τη συνάντηση αλλά ούτε και μετά!

Προφανώς έχουν ξεχάσει μέσα στην Λουδοβίκειο αλαζονεία τους ότι η ενημέρωση των Παρατάξεων και εν γένει η λογοδοσία είναι υποχρέωση που πηγάζει από το Καταστατικό του ΣΕΤΑΠ.

05-04-2021: Καλούν έκτακτο ΔΣ ΣΕΤΑΠ, όπου γίνεται μια γενικόλογη αναφορά για την παραπάνω συνάντηση και για κάποιες παρατηρήσεις που κατέθεσαν (κατά δήλωσή τους πάντα) για την ανάγκη συμμετοχής εκπροσώπου των εργαζομένων στην Εφορευτική Επιτροπή και για τη μη αποδοχή της δυνατότητας ψήφου πάνω από 1 φορά. Όμως όπως ενημερωθήκαμε (δυστυχώς πάλι από τρίτους), στις 12/04/2021 υπήρξε νέα συνάντηση με τη ΔΑΔ των συλλόγων που είχαν εκφράσει διαφωνίες επί της εκλογικής διαδικασίας. Από την συνάντηση αυτή απουσίαζε ο ΣΕΤΑΠ! Γιατί να απουσιάζει ο ΣΕΤΑΠ; Μήπως οι παρατηρήσεις που δήθεν είχαν εκτεθεί από τη ΔΗΣΥΕ κατά τα λεγόμενα τους στο ΔΣ της 05-04-2021 δεν έγιναν ποτέ;

Επίσης, στο εν λόγω ΔΣ, με έκπληξή μας όλοι τους ακούσαμε να δηλώνουν επί λέξει ότι «θεωρούν απαραίτητη τη συμμετοχή στο ΤΕΑ του αντιπροσωπευτικού συλλόγου και την επαφή με τον ΣΕΤΠ(!), στην κατεύθυνση της απόφασης που πήραν ως παράταξη για ευρύτερη συνεργασία και κοινή πλεύση από δω και πέρα!»

Όπως καταλαβαίνετε, η αντίδραση και των 3 παρατάξεων ΔΑΚΕ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΑΓ. ΜΕΤΩΠΟ υπήρξε άμεση, επικρίνοντάς τους ότι η λογική της ενότητας, της συνεργασίας και της κοινής πλεύσης, υπό το βάρος των μεγάλων προβλημάτων που έρχονται μπροστά μας, επιβάλει άνοιγμα προς όλους τους συλλόγους χωρίς αποκλεισμούς, και όχιτην επιλογή αποκλειστικά ενός συλλόγου.

Μετά από όλα αυτά, προφανώς λόγω των καταγγελιών που εκφράστηκαν εναντίον της ΔΗΣΥΕ για τις μεθοδεύσεις, τους αποκλεισμούς των άλλων παρατάξεων και την όλη λειτουργία της εν κρυπτώ, ο Πρόεδρος δεν τόλμησε να προχωρήσει σε ψηφοφορία της πρότασής του και δε λήφθηκε καμία απόφαση.
 

● Τα παρατράγουδα, όμως, δεν σταμάτησαν!

06-04-2021, την επομένη μέρα: Επειδή αντιληφθήκαμε για άλλη μια φορά τα ψέματα περί δήθεν ενστάσεων, στείλαμε γραπτό αίτημα στο Προεδρείο-ΔΗΣΥΕ για αποστολή της ομόφωνης απόφασης του ΔΣ αναφορικά με την εκλογική διαδικασία. Απάντηση;;;; ΚΑΜΙΑ. Ούτε καμία επιστολή έστειλαν. Αλλά, και πώς να έστελναν ενστάσεις, καθώς όπως φαίνεται, στην πρώτη και μοναδική συνάντηση τελικά είχαν πει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ;

09-04-2021Ακολουθεί ανακοίνωση της ΔΑΔ για την εκλογική διαδικασία με εξέχων σημείο η δυνατότητα μέχρι 2 σταυρών για την εκλογή 1 τακτικού μέλους! Το συγκεκριμένο σημείο αποτελεί πραγματική πρωτοτυπία άνευ προηγουμένου, αφού σε όλες τις εκλογές σωματείων ο αριθμός των σταυρών είναι ίσος με τον αριθμό των τακτικών μελών στο ΔΣ!! Προφανώς και είναι σύμπτωση ότι τελικά θα αναδειχθούν 1 τακτικό και 1 αναπληρωματικό μέλος, οι εκλογές είναι απολύτως αδιάβλητες και εννοείται χωρίς προσυμφωνημένες υποψηφιότητες!!!

Εννοείται βέβαια, ότι δεν υιοθετήθηκε καμία ένσταση των συλλογικών οργάνων, πλην της συμμετοχής 2 εκπροσώπων των εργαζομένων στην Εφορευτική Επιτροπή.
 

● 2ο έκτακτο ΔΣ

12-04-2021: Ο Πρόεδρος συγκαλεί εκ νέου 2ο έκτακτο ΔΣ (ενώ τακτικό ΔΣ έχει να κάνει από το Φεβρουάριο λες και δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα παρά μόνον οι εκλογές στο ΤΕΑ), για να μας ενημερώσει για τη νέα απόφαση της ΔΗΣΥΕ και συμφωνία με τον ΣΕΤΠ να κατεβάσουν από κοινού από 1 και μόνον υποψήφιο έκαστος σύλλογος, προτείνοντας το σ. Γαζέτα ως υποψήφιο ΣΕΤΑΠ.

Δηλαδή όσα είχαμε αναφέρει όλα τα υπόλοιπα μέλη εκτός της ΔΗΣΥΕ στα ΔΣ είχαν πάει στο βρόντο; Κύριοι της ΔΗΣΥΕ! Τα ΔΣ δεν γίνονται για να μας ανακοινώνετε αποφάσεις του Προεδρείου-ΔΗΣΥΕ, αλλά αντίθετα γίνονται για να συζητούνται και να λαμβάνονται αποφάσεις προς το συμφέρον των μελών του συνόλου ΣΕΤΑΠ και όχι για το προσωπικό πολιτικό όφελος μελών της ΔΗΣΥΕ που συμμετέχουν στο Προεδρείο του ΣΕΤΑΠ!!
 

Εμείς, ως ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, διαφωνήσαμε ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ

Θεωρούμε ότι σε ένα επαγγελματικό ταμείο -το δικό μας ταμείο!-, και πόσο δε μάλλον στην πρώτη του Διοίκηση, θα έπρεπε να επιλεγεί ένας συνάδελφος με τεχνοκρατικό προφίλ, ο οποίος θα πρέπει να φέρει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

  • Να έχει γνώση των διαδικασιών, γιατί αυτές τώρα αρχικά θα θεσμοθετηθούν.
  • Να μπορεί να αξιολογήσει τα controls για την κάθε διαδικασία και να είναι σε θέση να προτείνει βελτιώσεις όπου αυτές χρειάζονται.
  • Να μπορεί, όταν διαφωνεί, και απέναντί του έχει στο συμβούλιο 6 εκπροσώπους της τράπεζας, να κάνει αντίλογο με επιχειρήματα, κι επειδή δεν προβλέπεται από το καταστατικό η άσκηση veto, αν χρειαστεί να σπάσει και αυγά!
  • Να είναι πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής, γιατί δεν θα εκπροσωπεί μόνον ένα σύλλογο, αλλά όλους τους συναδέλφους! Θα πρέπει δηλαδή Να μπορεί να συνεργάζεται με όλους τους συλλόγους και όλες τις παρατάξεις.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε συνάδελφοι ότι στο ταμείο αυτό θα γίνεται διαχείριση των δικών μας εισφορών και αφετέρου θα συνδεθεί και ο κλάδος υγείας, και μόνο για αυτούς τους 2 παραπάνω λόγους οφείλουν να συνυπάρχουν στον εκπρόσωπό μας οι γνώσεις, η πυγμή αλλά και η συνεργασία.
 

Γιατί διαφωνήσαμε με την υποψηφιότητα ΔΗΣΥΕ

Η πρόταση της ΔΗΣΥΕ δεν πληροί καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, καθώς η συγκεκριμένη υποψηφιότητα δεν διαθέτει ούτε τα ειδικότερα προσόντα που εμείς προκρίνουμε, αλλά κυρίως δεν είναι πρόσωπο ευρείας αποδοχής με δείγματα συνεργασίας με άλλους συλλόγους, ούτε καν με τις υπόλοιπες παρατάξεις εντός ΣΕΤΑΠ!

Είναι διαπιστωμένο ότι η ΔΗΣΥΕ σε όλα τα μεγάλα θέματα παίρνει εργοδοτική θέση. Δεν κάθεται ποτέ στο τραπέζι με τους άλλους συλλόγους, εκτός εάν είναι ΔΗΣΥΕ.

Πρόβλημα συνεργασίας, όμως, δεν υφίσταται μόνον με τους άλλους συλλόγους, υφίσταται και με τις άλλες παρατάξεις στο ΣΕΤΑΠ. Εδώ και 2 χρόνια η ΔΗΣΥΕ λειτουργεί αντιδημοκρατικά, με αυστηρά πρακτικές αποκλεισμού όλων των υπολοίπων σε όλα τα θέματα. Λες και δεν πρόκειται για συλλογικό όργανο. Λες και υπάρχουν μόνον αυτοί στη Διοίκηση του ΣΕΤΑΠ! Ας φανταστούμε όλοι μας λοιπόν πως θα λειτουργούν εάν εκλεγούν στο ΤΕΑ!!
 

Η δική μας πρόταση

Ο συνάδελφος που εμείς είχαμε επιλέξει να προτείνουμε πληρούσε όλα τα παραπάνω κριτήρια, διαθέτει εξειδικευμένες σπουδές στα Χρηματο-οικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων, μεγάλη εμπειρία ως Αντιπρόεδρος στον κλάδο επικούρισης του πρώην ταμείου μας επί ΑΤΕ (θέση από την οποία συνεργάστηκε και συνεργάζεται με τις υπόλοιπες παρατάξεις) και τέλος διαθέτει πολλαπλές επαγγελματικές πιστοποιήσεις σε θέματα Εσωτερικού Ελέγχου, InternalControls, Κανονιστικής Συμμόρφωσης κλπ, είναι δε στέλεχος στην Κανονιστική Συμμόρφωση.

Περιττό να πούμε ότι η συγκεκριμένη πρόταση όπως και κάθε άλλη πρόταση απορρίφθηκε μετ΄ επαίνων, γιατί θέτει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις που φαίνεται να έχουν αναλάβει ως προς την έκβαση των εκλογών. Αναλυτικά στο β΄ μέρος…

 

 

 

 

sinergasia

Επικαιρότητα

article thumbnailΝέα δεδομένα για τις τράπεζες, με αιχμή το ζήτημα των "κόκκινων" δανείων, δρομολογεί η κρίση του κορονοϊού, βάζοντας...
Διαβάστε περισσότερα στοΕπικαιρότητα  

Εορτολόγιο/Ημερολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Σήμερα Γιορτάζουν:

Αύριο Γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

© Copyright 2012 dake-atebank.gr. All rights reserved.