Συνάντηση με το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το ασφαλιστικό μας

16-01-2020

Νέα συνάντηση, πραγματοποίησε σήμερα η παράταξή μας με τη Γ. Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων κα Παυλίνα Καρασιώτου και το Διευθυντή του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Παν. Τουφεξή για την απαιτούμενη ασφαλιστική διάταξη, που θα ρυθμίσει το ασφαλιστικό των πρώην εργαζομένων της ΑΤΕ και νυν Πειραιώς, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι για πρώτη φορά πριν το 1993.

Με αφορμή την κατάθεση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη δημόσια διαβούλευση, και σε συνέχεια της συνάντησης που είχαμε κάνει με τον αρμόδιο Υφυπουργό κ. Νότη Μηταράκη και τον Δ/ντή του κ. Κων. Κωστάκο τέλη Νοεμβρίου, σήμερα επανήλθαμε στο αίτημά μας.

Παρά το ότι, όπως μας ενημέρωσαν το νέο νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνει κυρίως ρυθμίσεις που θα ευθυγραμμίζουν τις κύριες και επικουρικές συντάξεις με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣΤΕ, τις εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και μειώσεις εισφορών για τους μισθωτούς, εμείς αναπτύξαμε διεξοδικά το αίτημά μας και καταθέσαμε για άλλη μια φορά το σχετικό υπόμνημα (για να δείτε το υπόμνημα πατείστε εδώ). Άμεσα, δε, θα καταθέσουμε και σχέδιο της προτεινόμενης διάταξης μετά την έγκριση των νομικών συμβούλων του συλλόγου μας.

Δεσμεύτηκαν ότι θα εξετάσουν ενδελεχώς τη δυνατότητα ικανοποίησής του αιτήματος με σχετική ασφαλιστική ρύθμιση.

Ουσία της αιτούμενης ρύθμισης αποτελεί η εφαρμογή των διατάξεων του πρώην ΤΣΠ-ΑΤΕ ή της διαδοχικής ασφάλισης. Το τελευταίο ικανοποιεί και την πρώτη περίπτωση, έχει δε ασφαλιστική βάση. Αποτελεί αίτημα της παράταξής μας από το 2012.

Οι τότε προσπάθειες και παρεμβάσεις μας στην Κυβέρνηση για την αποκατάσταση των βλαπτικών μεταβολών που υπεστήκαμε στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα με τη διάλυση της ΑΤΕ έφεραν αποτέλεσμα, δεν εισακουστήκαμε όμως στο βαθμό που επιδιώκαμε.

Συγκεκριμένα, με τον νόμο 4237/2014, άρθρο 8 παρ. 4 λύσαμε το πρόβλημα για όσους αποχώρησαν από την Πειραιώς μέχρι 27/3/2014 (δηλαδή με την πρώτη μαζική εθελουσία), καθώς προβλέφθηκε όλος ο χρόνος ασφάλισης ως διανυθείς στο ΤΣΠ-ΑΤΕ και η εφαρμογή των διατάξεων του ΤΣΠ-ΑΤΕ. Παρέμεινε, όμως, άλυτο για αυτούς που παρέμειναν στην εργασία μετά τις 27/3/2014 και είναι ασφαλισμένοι πριν το 1993.

Συνεχίζοντας τις προσπάθειές μας τα επόμενα χρόνια, με τις αλλαγές που επήλθαν με το νόμο 4387/2016, καταργήθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 4 του νόμου 4237/2014, ρυθμίστηκαν οι δικαιούμενες αυξήσεις στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων λόγω αυξημένων εισφορών. Παρέμειναν όμως ανοιχτά ζητήματα προς περαιτέρω διευθέτηση τόσο για τους εργαζόμενους όσο και τους συνταξιούχους προερχόμενους από την πρώην ΑΤΕ.

Τα κυριότερα αυτών αφορούν τα όρια ηλικίας των ασφαλισμένων πριν το 1983 που συμπλήρωσαν 35ετία μέχρι 18.8.2015, τα όρια ηλικίας των ασφαλισμένων που είχαν συμπληρώσει 25ετία μέχρι 31.12.2012 και συμπλήρωσαν το 60ο και 65ο έτος μέχρι 18.8.2015, τα όρια ηλικίας των μητέρων ανηλίκων με τις ειδικές διατάξεις του ΤΣΠ-ΑΤΕ, κλπ.

Ως προς τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων η προσαύξηση, λόγω αυξημένων εισφορών στο ΤΣΠ-ΑΤΕ σε ποσοστό 36%επί των τακτικών αποδοχών σε σχέση με του ΙΚΑ 20%, πρέπει να αποδοθεί για όλες τις περιόδους που καταβάλλονταν οι κατά 16 μονάδες αυξημένες εισφορές μέχρι 31.12.2006 και όχι μόνο για την περίοδο από 1.1.2002 και μετά η οποία λαμβάνεται για τον προσδιορισμό του συντάξιμου μισθού με το νόμο Κατρούγκαλου.

Κατ΄ αναλογία οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές για την επικουρική ασφάλιση όλης της ασφαλιστικής περιόδου, που καταβλήθηκαν, πρέπει να δώσουν και αντίστοιχες προσαυξήσεις στις επικουρικές μας συντάξεις.

Οι τελευταίες ρυθμίσεις για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων φυσικά αφορούν και τους ήδη συνταξιούχους.

Συνάδελφοι, οι παρεμβάσεις μας θα συνεχιστούν και θα σας ενημερώσουμε σχετικώς.

 

 

 

Εορτολόγιο/Ημερολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Σήμερα Γιορτάζουν:

Αύριο Γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

© Copyright 2012 dake-atebank.gr. All rights reserved.