Η επιχειρηματική συμφωνία της Πειραιώς εν μέσω απεργιακής κινητοποίησης…

03-06-2019

Η ανακοίνωση της νέας επιχειρηματικής συμφωνίας με την Intrum κεραυνός εν αιθρία ή κάτι αναμενόμενο;

Συνάδελφοι, σήμερα πρωί πρωί βρεθήκαμε όλοι αντιμέτωποι με τις ανακοινώσεις της Τράπεζας για την απόσχιση και τη μεταβίβαση των κόκκινων δανείων στην εταιρεία Intrum!

Επιβεβαιωθήκαμε ως παράταξη στις εκτιμήσεις μας και στις απόψεις μας όπως διατυπώθηκαν όλες τις τελευταίες μέρες στα συμβούλια αλλά και στις συσκέψεις και κυρίως στο ΔΣ του Σαββατοκύριακου! Η Τράπεζα είχε προχωρήσει σε σχέδιο επιχειρηματικής συμφωνίας που έμενε μόνο η παρέλευση του χρόνου για την ανακοίνωσή του, με πιθανότερη ημερομηνία την 3/6 σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.

Επιβεβαιωθήκαμε ως ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΔΑΚΕ στην αναγκαιότητα των κινητοποιήσεων και στη σημερινή απεργία 3/6 ως μοχλός πίεσης για τη διασφάλιση του πλαισίου, που δόθηκε στη συνάντηση της Παρασκευής 31.5.2019 των 5 σωματείων εργαζομένων με την Τράπεζα, μέσω γραπτών δεσμεύσεων. Αναγκαιότητα που εξακολουθεί να υπάρχει παρά τα όσα έχουν ανακοινωθεί σήμερα αλλά και όσα προέκυψαν κατά τη σημερινή συνάντηση των συλλόγων με τους εκπροσώπους της Διοίκησης…

Αποδείχτηκε λοιπόν αδικαιολόγητη τόσο η μη προκήρυξη της σημερινής απεργίας από τον ΣΕΤΠ όσο και η καταψήφιση της πρότασης της απεργίας στο ΔΣ από τη ΔΗΣΥΕ, γεγονός που αφήνει πολλά ερωτηματικά…

 

Τι ειπώθηκε στη σημερινή συνάντηση για την επιχειρηματική συνεργασία

Στις 14.30 μμ πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Συλλόγου μας με τους εκπροσώπους της Διοίκησης κα Μακαριγάκη και κ. Κεσσόγλου, μετά το δελτίο τύπου της Τράπεζας και τη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του συλλόγου με το νομικό μας σύμβουλο.

Οι εκπρόσωποι της Διοίκησης μίλησαν για μια επιχειρηματική συμφωνία με έναν οργανισμό κολοσσό, μεγαλύτερο και από την Τράπεζα. Όπως επίσης για στρατηγικό συνεργάτη που έχει αξίες σημαντικές και διαχρονικές. Η συμφωνία είναι αρχικά για 10ετία και θα περιλαμβάνει όχι μόνο τη διαχείριση των σημερινών κόκκινων δανείων αλλά και ότι όλα τα NPΕsαπό δω και πέρα θα πηγαίνουν στην νέα εταιρεία. Επιπλέον, η Intrumδεν θα έχει αποκλειστική συνεργασία με την Πειραιώς και επομένως θα μπορεί να πάρει και άλλο κύκλο εργασιών και να διευρύνει περαιτέρω τις δραστηριότητές της.

 

Τι ειπώθηκε στη σημερινή συνάντηση για τα εργασιακά

Κατά την ενημέρωση, που μας έγινε, ειπώθηκε ότι επειδή μιλάμε για μεταβίβαση εργασιών και εργασιακών σχέσεων δεν υπάρχουν και πολλά να γίνουν…

Θα ισχύσει ότι προβλέπεται από τις ΣΣΕ και ενδεχομένως θα βρεθεί νομικός τρόπος να επεκταθούν οι ρυθμίσεις και μετά τη λήψη των συμβάσεων που είναι σήμερα σε ισχύ.

Οι χώροι εργασίας θα είναι οι ίδιοι όπως και το αντικείμενο εργασίας.

Θα διασφαλιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όσων μεταβούν στη νέα εταιρεία που θα μετέχει κατά 80% η Intrumκαι 20% η Πειραιώς.

Θα μεταφερθούν όλοι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν στα RBU και στις υποστηρικτικές υπηρεσίες. Όποιος εργαζόμενος δεν το επιθυμεί, θα μπορεί να παραμείνει στην Τράπεζα.

Σε Ερώτηση: Εάν κάποιοι δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στην εταιρεία πού θα εργαστούν

η απάντηση ήταν ότι θα καταργηθεί το αντικείμενο εργασίας τους άρα και οι αντίστοιχες θέσεις και επομένως δεν μπορεί να ειπωθεί κάτι περισσότερο τώρα, καθώς δεν ξέρουν πόσοι και ποιοι θα είναι οι εργαζόμενοι που εν τέλει θα επιλέξουν να πάνε στην εταιρεία και τι κενά θα υπάρξουν.

Σε Ερώτηση: Για πόσα άτομα έχει γίνει η συμφωνία

η απάντηση ήταν ότι η εταιρεία θέλει και τα 1300 άτομα συν τους εργαζόμενους της pds και mellon και στηρίζεται σε αυτούς.

Σε Ερώτηση: Πως θα υλοποιηθεί η εθελοντική συμμετοχή

η απάντηση ήταν ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει η ενημέρωση των εργαζομένων από στελέχη της Τράπεζας κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούν να υποβληθούν όλες οι ερωτήσεις για διευκρινήσεις. Στο τέλος της διαδικασίας θα κληθούν οι εργαζόμενοι να επιλέξουν. Χρονοδιάγραμμα ο επόμενος μήνας.

Σε Ερώτηση: Γιατί δεν επιλέχθηκε η δυνατότητα σύμβασης δανεισμού

η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούσε αυτό να γίνει ούτε νομικά ούτε φορολογικά γιατί πρόκειται για μεταβίβαση.

Σε Ερώτηση: Εάν δεν επιλέξουν να πάει ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων ενώ υπάρχει η συμφωνία για όλα τα άτομα τι θα γίνει

η απάντηση ήταν ότι θα πρέπει να ανατραπεί η συμφωνία (πράγμα αδύνατο) ή να βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτή η περίπτωση.


Μία πρώτη αποτίμηση

Όσο κι αν ανακοινώθηκε ότι θα διατηρηθούν όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, χάνεται η τραπεζοϋπαλληλική ιδιότητα, ο δεσμός με τα σωματεία και την ΟΤΟΕ. Επίσης, όσο κι αν η Intrum είναι κολοσσός δεν παύει να υπάρχει αβεβαιότητα για το εργασιακό μέλλον.

Αυτό που εμείς επισημάναμε ως ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΔΑΚΕ (στα πλαίσια των θέσεων της παράταξής μας αλλά και στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε και τέθηκε στη συνάντηση της Παρασκευής) ήταν η διασφάλιση μέσω γραπτών δεσμεύσεων της διατήρησης της θέσης εργασίας στην Τράπεζα όσων δεν το επιθυμούν και μάλιστα εντός νομού (όπως προβλέπει ο Κανονισμός Εργασίας).

Γιατί διαφορετικά, το εθελοντικό θα είναι θεωρητικά εθελοντικό, στην πράξη θα είναι ψυχαναγκαστικό, και μετά την παρέλευση του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος ή το αργότερο στις 1/10 θα γίνει υποχρεωτικό έως αυτοδικαίως...

Εδώ λοιπόν καλούνται οι σύλλογοι και η ΟΤΟΕ να διασφαλίσουν με γραπτές δεσμεύσεις την εθελοντική συμμετοχή στο νέο σχήμα καθώς και τη διασφάλιση των θέσεων και των όρων εργασίας όσων επιλέξουν να παραμείνουν στην τράπεζα.

Αύριο συνεδριάζει το ΔΣ του ΣΕΤΑΠ. Ως παράταξη πιστεύουμε ότι πρέπει άμεσα να συνεδριάσουν όλοι οι σύλλογοι με τη συνδρομή της ΟΤΟΕ για τη χάραξη στρατηγικής και πλάνου κοινών δράσεων - κινητοποιήσεων με στόχο το παραπάνω κοινό πλαίσιο όλων των σωματείων.

Ο αγώνας αυτός πολύ σοβαρός. Απαιτεί ενότητα και υπευθυνότητα για να βρεθούν αποδεκτές λύσεις και «να περάσουμε το ποτάμι» αναίμακτα…

 

 

Εορτολόγιο/Ημερολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους

Σήμερα Γιορτάζουν:

Αύριο Γιορτάζουν:

Πηγή: Λογισμικό "Σήμερα"

© Copyright 2012 dake-atebank.gr. All rights reserved.